maanantai 12. elokuuta 2013

Rome

Olen aikoinani ollut au pairina Italiassa ja sen jälkeen en ole kyseisessä maassa käynyt. Nyt oli muutaman päivän vapaa ja päätin lähteä syömään hyvin ja katselemaan nähtävyyksiä. 
Jos New Yorkissakin oli lämmintä, niin kyllä oli Roomassakin, +39!

Lentokentältä siirtyminen kaupunkiin käy todella kätevästi Leonardo expressillä, noin 40 minuuttia ja on Termini-rautatieasemalla. 


Saavuin iltasella ja hotelli sijaitsi aivan Fontana di Trevin vieressä. Trevin suihkulähde on Rooman suurin ja  myös kaikkein tunnetuin. Suihkulähteellä on kuvattu legendaarinen kohtaus elokuvasta La Dolce Vita, missä Anita Ekberg kahlaa vedessä. Kahlaamista näyttelijän jalanjäljillä ei kannata kokeilla, sillä kaupungin poliisi on paikalla koko ajan ja valvoo tiukasti vierailijoita.
Trevin suihkulähde on kaunis ja tunnelmallinen, erityisesti illalla pimeän aikaa, sillä se on valaistu näyttävästi.
Kävin vielä syömässä viereisessä ravintolassa L`Archettossa. Voin todella suositella ravintolaa ruoka, viini ja palvelu oli hyvää ja hintalaatusuhde toimi. Tässä linkki ravintolan TripAdvisor sivuille 
Perillä Roomassa aikaa oli käytettävissä noin 22 tuntia joten herätys oli aamulla hieman ennen seitsemää jotta ehtisin tallata katuja. Syy aikaiseen herätykseen oli myös lämpötila, halusin liikkeelle mahdollisimman nopeasti ennen kuin aurinko porottaisi täysillä. Pantheonin ja Piazza Navonan kautta Castel Sant´Angeloa (suom . Pyhän enkelin linna).  

Siitä alkoi jo Vatikaani ja päivän agenda hahmottumaan eli Pietarinkirkko. 


Muutama kollegani sanoi ennen lähtöäni, jos vierailee Pietarinkirkossa tulee myös käydä kupolin näköalapaikalla. Toisin sanottuna kiivetä monta sataa rappusta ylös, tuumasta toimeen. :)
Kirkon kupoli on muuten Michelangelon suunnittelema ja valmistunut 1588-1590.

Via Della Conciliazionea pitkin kävellessä maa vaihtuu, ei tullikaavakkeita tai passintarkastusta. Olet saapunut maailman pienimpään itsenäiseen valtioon, Vatikaanin kaupunkivaltioon. Pinta-alaltaan 44 hehtaaria ja katolisen kirkon johtopaikka valtionpäämiehenään Paavi.

Via Della Conciliazione
Nyt itse asiaan, Pietarinkirkkoon. Saavuin Pietarinkirkon aukiolle ennen aamu 9 ja jonot kirkkoon olivat jo pitkät. Aukion halkaisija on enimmillään 198 metriä, joten tilaa on. Jonottaessa aurinko alkoi jo lämmittämään mukavasti ja toppi/shortsit asu tuntui kuumalta. Muutos olisi tulossa. Ensin mentiin turvatarkastuksen läpi, kuten lentokentillä ja siitä kulman takana oli toinen turvatarkastus missä tarkistettiin vierailijoiden pukeutuminen. Pukukoodina ei ihan juhlapukua mutta olkapäät ja polvet tulee olla peitettyinä, miehillä pitkät housut.


Siinä oli sitten mukava laittaa pitkät housut jalkaa ja huivia olkapäille, kun ei muuten ollut lämmin. Ensiksi kohti kupolia, 5 eurolla pääsee koko matkan portaita ja 7 euroa maksaa sitten hissi puoleen väliin katolle, mistä itse matka alkaa kupoliin. Kupoliin mennään ja tullaan eri reittiä, joten vastaantulijoita ei tarvitse miettiä.


Puuskutus oli suuri ylhäälle päästyä ja vesipullo tuli tyhjennettyä samantien. Näkymät olivat mielettömät, koko Rooma aukeni edessä. Wau! 


Kohti korkeutta seinätkin olivat vinot
Alas olikin helppo tulla, hissillä suoraan kirkon sisälle katsastamaan mm. Michelangelon kuuluisaa vuonna 1499 valmistunutta veistosta Pietáa, joka on ainut Michelangelon signeeraama teos. Kirkosta löytyy niin paljon taideteoksia ja pieniä ihania yksityiskohtia. Sitä olisi voinut kuvata loputtomiin. 


                                    

vasemmalle
oikealle
                                                                                            
suoraan
kupoli sisältä


Michelangelon PietáVatikaanin avaimet

Vatikaanista matka jatkui kohti Piazza de Popoloa ja Espanjalaisia portaita ennen kotimatkaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti