keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Big Five

"Big Five" viittaa viiteen Afrikan mahtavimpaan villieläimeen: leijonaan, leopardiin, elefanttiin, buffaloon ja sarvikuonoon. Termi on alunperin ollut metsästäjien käytössä.
Itse kyseenalaistan termin siinä mielessä, että Afrikasta löytyy paljon muitakin mahtavia villieläimiä. Hyvä matkatoimistojen markkinointi keino toki. 
Luultavimmin matkailijan listalla on ensimmäisenä nämä viisi ja muut eläimet ovat sitten plussaa. Näin se oli itselläkin, mutta luontoa ja eläimiä nähdessä käsitys muuttui ja halusi nähdä lisää ja lisää.


Olimme Botswanan puolella kun teimme kaikki safarit, lukuunottamatta Sambiassa tekemäämme aamuista game walkia sarvikuonojen luo. Paikalliset puhuvat näistä päivän sisällä tapahtuvista safareista nimellä game drive tai walk. Se sekoitti ensin ennen kuin asian tajusimme.
Botswanassa emme löhöilleet ja emmekä olleet paikoillaan. Teimme iltapäivä safarin, yö- ja aamusafarin sekä veneajelun Chobe-joella.
 Choben kansallispuisto on Botswanan toiseksi suurin kansallispuisto.

Oppaanamme toimi mahtava Stanley, Ngoma Lodgen yksi oppaista. Ngoma Lodge oli all inclusive ja sisälsi näin ollen myös safarit ja vielä meille räätälöitynä sopivilla aikatauluilla! Aivan täydellistä! Pisteenä i:n päällä olimme joka safarilla ainoat.
Olimme saaneet myös lodgesta pienet vihot, missä oli listattu eläimiä ja lintuja. Näin pystyisimme merkkaamaan mitä olimme nähneet.
Se tietomäärä mikä tuli noiden parin päivän aikana oli käsittämätön. Luonnon kauneus ja eläimet. Siinä vain olimme eläinten vieressä ja katselimme toisiamme silmästä silmään. Stanley kertoi perusasiat ennen safarille lähtöä ja siinä tuli ilmi että eläimet havaitsevat vain auton yhtenä könttönä, ne eivät tajua siellä olevan ihmisiä vaikkakin haistavat uusia hajuja.Impala, paikalliset kutsuivat McDonalds mainokseksi tuon M-kuvion vuoksiJa sitten oli vielä tämä Sambian kävellen tehty safari. Siinä oli mahdollisuus nähdä valkosarvikuono (uudelta nimeltään leveähuulisarvikuono)ja aivan lähietäisyydeltä. Livingstonen Mosi-oa-Tunya kansallispuistossa elää 8 kappaletta valkosarvikuonoja ja niillä on ympärivuorokautinen valvonta valtion toimesta. Niitä ei luokitella uhanalaisiksi vaan silmälläpidettäviksi. Mukanamme tuli yksi aseistettu vartija, joka kuului näihin vartijoihin.
Pääsimme muutaman metrin päähän niistä. Tunne oli huikea ja samalla hieman pelokas kun tiesi että tuo noin 2000-3000 kiloa painava otus pystyy juoksemaan 40km/h. 
Meillä jäi Big Five:sta puuttumaan leopardi, mutta kaikki se mitä näimme ja koimme kuittasi tuon. Seuraavalla kerralla sitten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti