sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Päivä Varsovassa

Itä Euroopan maan ja sosialismin havinaa.

Olen ollut Venäjällä ja muutamassa muussa entisessä tai nykyisessä sosialistisessa valtiossa aiemmin ja Varsova ei niistä poikennut ollenkaan. Kaupunki muistutti arkkitehtuuriltaan Venäjän kaupunkeja ja olemuksesta pystyi aistimaan vanhaa Neuvostoliiton aikaa.


Päiväretki Varsovaan oli periaatteella "ex tempore" jonnekin työkavereiden kanssa. Ja toimi ihan mainiosti. Lentoaika kaupunkiin on vain 1 tunti 30 minuuttia ja aikaeroa Suomeen on -1 tunti. Ainut mitä tulee muistaa on rahanvaihto. Vaikka Puola kuuluu EU:hun niin heillä on käytössään  Puolan zloty.

Perillä oltiin jo aamu 9 aikaan ja taksilla suoraan ostoskeskus Arkadiaan. Kauppoja löytyi makuun kuin makuun ja paikan koko oli Vantaan Jumboon verrattavissa.Arkadiasta matka jatkui vanhaan kaupunkiin, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Toisen maailmansodan tuhojen jälkeen vanhakaupunki on rakennettu täysin uusiksi.
Aloitimme kävelyn Kuninkaanlinnan aukiolta ja koukkasimme Pyhän Johanneksen katedraalin kautta jatkaen matkaa Krakowskie Przedmiescieta pitkin Nowy Swatille, mikä on muuten oppaiden mukaan hyvä ostoskatu. Itse en sitä kyllä täysin allekirjoita. Riippuu toki mitä hakee.
Yllätyksenä tuli, että Puola vietti surupäivää 10.4.2010 tapahtuneen Smolenskin lento-onnettomuuden kunniaksi. Presidentinlinnan edessä oli iso kynttilämeri ja ihmiset pitivät puheita ja menivät kulkueissa Nowy Swatia pitkin. Turma oli iso, kosketti varmasti monia ja haavoitti valtiota, mutta siitä on kulunut 3 vuotta, joten ihmisten paljous hämmästytti. Kun ei ollut mikään niin sanottu tasavuosipäivä.
Pieni tauko ja lämmittely oli paikallaan kolean ja hieman sateisen sään vuoksi. Nautin elämäni ensimmäisen `Hot Chocolate`:n. Luulin tilanneeni lämmikkeeksi kaakaon, mutta sainkin todella suoraan suomennettuna sitä `kuumaa suklaata`. Mukillinen sulatettua suklaata, joka taltuttaa isommankin makeannälän! :)
Päivä jatkui Zlote Tarasy -ostoskeskukseen pikaisesti. Sieltä löytyy mm. Bath & Body Works (ainoana Euroopassa), Victoria´s secret beaty, Hugo Boss ja ensimmäisenä Puolassa hard Rock Cafe. Siellä kävimme vielä ennen lähtöä syömässä ja hinta-laatusuhde oli hyvä ja palvelu mainiota. 

Varsovan hintataso on suhteellisen halpa, mutta länsimaalaiset- ja luksustuotteet ovat sitten Suomen hinnoissa. Tosin kaupungista löytyy sellaisia merkkejä mitä saa lähteä USA:sta asti hakemaan jos ei Varsova kiinnosta.

Zlote Tarasy:n edusta herätti mielenkiintoni kun lipputangoissa oli EU:n, Puolan ja (erikoisuutena mielestäni) Arabiemiirikunnan liput. Kai UAE:lla on osuutensa tuohon ostariin sitten. Hieman vivahteita sieltä suunnalta kyllä pystyi aistimaan.

Zlote Tarasy ja liput kuvan oikeassa alareunassa

Varsovasta löytyy aivan päärautatieaseman vierestä Kulttuuri- ja tiedepalatsi. Neuvostojohtaja Josif Stalinille nimetty tornitalo, joka oli Neuvostoliitolta Puolalle lahja vuonna 1955. Lisää rakennuksesta löydät täältä .

En ole ikinä jättänyt kentälle menemistä niin viime tippaan kuin nyt. Jonotimme taksia 17:50 ja boarding lennolle oli 18:30. Mutta hyvin ehti, taksit alle ja menoksi. Olimme turvajonossa 18:15 joten tax-free-shoppailulle jäi vielä hitusen aikaa. Sitten koneeseen auringonlaskua katsomaan.


Kiitos kolleget ihanasta päivästä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti